Då är det dags att redovisa årets test. Öronproppar.
De flesta som kör med kåpa eller vidskydd lider av vindbruset. Inte av motorljud som vissa istället vill förstärka. Om man har ett trevligt sådant. Men även det kan vara besvärande efter några timmar.
Det billigaste alternativet till att sänka vidbruset är att montera av kåpglaset. Men då kan det finnas andra nackdelar. Som genomsur och trött i armarna.

De öronproppar som jag provat är:
1. Engångsproppen, kallad Skumgummit
2. Den tvättbara silikonproppen, kallad Julgranen.
3. Den tvättbara silikon-och plastproppen Happy Ears, kallad Champinjonen

Alla är billiga, mellan 4 och 50 kr paret. Finns på apoteken. Försumligt pris om man jämför med de individuellt formgjutna. Skumgummit och champinjonen är på bilden:
Skumgummit har fördelen att det blir tyst när man kör. Mycket tyst. Den är hygienisk första gången. Sedan, eftersom man bara hittar det begagnade paret nästa gång man ska köra, så använder man det igen. Det var ju inte syftet men det är så i praktiken. Eller?Efter några användningar är proppen inte lika elastisk och tät. Den största nackdelen tycker jag är att det tar tid att få den på plats. Det är besvärande när gänget redan dragit iväg och jag är kvar och slutför uppsvällningen i örat. Proppen är bra om man gillar helt tyst, har smutsnoja, och har gott om tid.

Julgranen känns robust och är tyst. Om man har känsliga öron så gör den ont när den trycker och skaver. Den största fördelen som jag ser är att den är bra på att rensa ut gammalt öronvax. Proppens tvättbarhet gör att den blir billig i längden. Riktigt billigt om man räknar in kostnaden för att man inte längre behöver ha topsar till öronen.

Champinjonen är en rätt ny uppfinning. Den släpper igenom visst ljud. Som trevligt motorljud. Jag använder mina vid skytte också. Den är behaglig i örat. Första gångerna känner man av proppen men sen är den som en del av örat. Efter ett tag tycker jag att den släpper in mer vindbrus än i början. I alla fall på motorväg. Men det är milsvid skillnad mot utan proppar. Den största fördelen med denna propp är att den är så lätt att få in i örat, och att man fortfarande hör lite ljud utifrån. Denna är min favorit.

Valet är ditt: Tyst, billigt eller bekvämt.