Då var det dax för årets experiment. Denna gång blev det egentillverkad grönlandsvax för impregnering av tyg och skinn. Efter ett enkelt under kranen test måste jag säga att jag är nöjd. Återstår att se hur det fungerar i verkliga livet.
Recept. 15% bivax och 85% paraffin. Enkelt och smidigt. Jag hade inte grejer hemma så jag köpte ett bivaxljus och fyllde på med värmeljus av paraffin. Smälte allting i vattenbad och hällde upp i två plastmuggar och lät det svalna.
Påstrykningen krävde lite värme av av klumpen om man ska impregnera skinnhandskar och stövlar men på tyg är det bara att gnugga på. När vaxet är pålaggt är det värme som som gäller och på skinn får man gnugga lite. Hårfön på max gav ett bra resultat. Vaxet smälter vid ca 60 grader så man får värma en del. Tyg och mjukt skinn blir lite styvare men inget som stör.