Här kommer en liten berättelse från vår mc-tur på Gran Canaria. En endagars utflykt upp i de kanariska vulkanbergen. Det var i början på april i år. Jag och Lillemor passade på att göra detta under vår semestervecka.
Förberedelsen hemifrån var att vi kollat upp ett par mc-uthyrningsfirmor på ön och att vi tog med oss extra knäskydd och kevlarjeans. Ingen förbokning.
Tittade in på firman ett par dagar i förväg. Jodå, det skulle finnas en BMW G650GS tillgänglig kl 9,30 på morgonen på utflyktsdagen. Priset för en heldag (till kl 19) var ca 80 euro inkl hjälm, jacka, lås och försäkring. En deposit lämnades på 700 euro som återbetalades när vi var tillbaka. Pass och körkort fick också visas upp. Allt detta fungerade perfekt hos uthyrningsfirman Moto & Bike i Playa del Ingles. Förberedelsen var också en nyinköpt karta(undvik gratiskartorna) och ett par flaskor vatten.
Började lite försiktigt för att känna på hojen på kustvägen västerut. Sedan ökades farten och vi drog upp mot bergen. Snart blev det krokigare och krokigare och högre och högre. Där var rätt många cyklister men rätt glest med bilar och mc. Så småningom blev vägen smal och stupen fler. Räcken var heller inte självklart.
Nu börjar de riktiga serpentinvägarna och hårnålskurvorna. Lite paus. Sedan gjorde vi en avstickare över bergen till andra sidan. Vägen var nu riktigt smal och beläggningen nästan som oljegrus. Trångt i hårnålarna med. Fick t o m slira på kopplingen på ettans växel. Efteråt berättade man på uthyrningen att den vägen använder inte kanarierna. Bara turister som absolut vill utforska ön.
Över bergen fortsatt serpentinvägarna ner till det lilla samhället Mogan där vi tog lunch. Eftermiddagen tillbringade vi Puerto Mogan vid havet. Sedan blev det den vackra och krokiga kustvägen tillbaka. En vespa försökte hänga på men den försvann bakåt efter att jag kört om en lastbil. Bra drag i enstånkan. To m imponerande vrid. Med två personer på.
Visst är det skönt med sol, värme och bad. Men den här mc-turen var verkligen resans höjdpunkt. Kan rekommenderas.
Hojen då. Bra var själva motorn, vindrutan och sitthöjden. Inte så bra var den högt växlade ettan, sadeln som inte var lika bekväm som på min 1200GS, och ljudet. Den lät som en stor gräsklippare. Här behövs ett slipon. I stort, en mycket trevlig mc för dagsutflykter.